Dziękuję za twoją opinię!
Każdy komentarz i miłe słowo od naszych Użytkowników jest dla nas niezwykle ważne! Dziękujemy za spędzenie czasu na naszej platformie i dodanie opinii.
I z wielką uwagą czytamy Twoją ocenę, bo była moderowana :)
Seria win Solera 1955 upamiętnia pięćdziesiątą rocznicę powstania winnicy i jest prawdziwym klejnotem Andaluzji. Przedstawiamy ponadczasowe amontillado, pełne ekspresji i elegancji. Wino zachowało równowagę między intensywnością smaków a ogładą. Na podniebieniu niezwykle intensywne, lekko słone, korpulentne, niezapomniane. Pachnie kadzidłem, chałką drożdżową, orzechami włoskimi, tytoniem.
Montilla-Moriles to apelacja położona na południe od Cordoby w hiszpańskiej Andaluzji. To właśnie stamtąd pochodzą winogrona szczepu pedro ximenez używane do produkcji słynnych, deserowych win z Jerez. W Montilla-Moriles powstają wina charakterem przypominające sherry: dojrzewają przy użyciu metody mieszania zawartości beczek z różnych roczników (solera) i leżakują pod ochronną warstwą drożdży (tzw. flor), która jest odpowiedzialna za ich wyjątkowy profil smakowo-zapachowy. W przeciwieństwie do win z Jerez, te wina najczęściej nie są jednak wzmacniane brandy - tutaj zawartość alkoholu odzwierciedla wysoką koncentrację cukrów w owocach.