Wstecz

Whisky The Koshi No Shinobu Blended 43% 700 ml

Japońska destylarnia Shinobu to dzieło mistrza Kena Usami, który zdecydował się rozpocząć destylację w zakładzie w 2017 roku.
Japońska whisky powstaje niemal identycznie, co szkocka.

Tu znajdziesz dystrybutorów i ceny produktu ale najpierw zarejestruj się lub zaloguj

Japońska destylarnia Shinobu to dzieło mistrza Kena Usami, który zdecydował się rozpocząć destylację w zakładzie w 2017 roku. Przez niedługi czas obecności na rynku, japońska marka zdołała wejść do „top" trójki najpopularniejszych azjatyckich trunków na świecie, zajmując miejsce zaraz obok Nikka i Suntory. W ofercie marki znajdziemy zarówno single malty, jak i mieszanki whisky słodowej i zbożowej. Klimat Kraju Kwitnącej Wiśni pozwala wytworzyć whisky niemal identyczne, co szkockie pozycje. Wypusty Shinobu przypominają whisky z regionu Speyside, który znany jest z delikatnie owocowych i kremowychalkoholi.

Japońska whisky powstaje niemal identycznie, co szkocka. Nie ma w tym nic dziwnego - azjatyccy gorzelnicy zdobywali swoje umiejętności w Europie. Pure malt od Shinobu wytwarzany jest ze złocistego ziarna jęczmienia, które jest kolejno suszone, moczone, mielone i zacierane. Później dochodzi do fermentacji, podczas której uwalnia się alkohol, a następnie do destylacji, czyli oczyszczenia cieczy z niepożądanych substancji za pomocą miedzianych alembików. W końcu trunek ląduje w wyjątkowych dębowych beczkach z dębu Mizunara. To jeden z najrzadszych gatunków dębu na świecie. Historia dębu Mizunara jest mocno zakorzeniona w historii samej Japonii. Rodzime drzewo stało się ratunkiem dla producentów beczek po II wojnie światowej, kiedy kraj został odcięty od reszty świata, a import klasycznych beczek z europejskiego dębu został wstrzymany. Obecnie drewno z dębu Mizunara jest ciężkie do zdobycia i dosyć drogie. Japoński rząd ogranicza również wycinkę drzew w wieku poniżej 80 lat, co znacznie ogranicza dostęp do surowca. Whisky, która dojrzewa w beczkach z tego wyjątkowego drzewa, nabiera atrakcyjnych nut kokosa, drzewa sandałowego i kadzideł.

Whisky jest produkowana w mieście Niigata. Niigata to duże miasto u ujścia rzeki Shinano i jedno z największych miast portowych w Japonii.

Słowo „shinobu" w języku japońskim oznacza "wyrozumiałość".

Edycja to połączenie 50% whisky słodowej i 50% whisky zbożowej, najpierw dojrzewa w beczkach po sherry i po burbonie, a następnie kończy w japońskim dębie Mizunara.

Zapach: Cytrynowy twaróg i maślana słodycz zbożowa, z miętową białą czekoladą i aromatycznym drewnem.

Smak: Świeży, oleisty słód z nutami pomarańczy i sherry wraz z kremowym kokosem.

Finisz: Trwałe nuty czekolady i kremowej wanilii.

Producenci The Koshi
Marka Shinobu
Kod EAN towaru 4520971500034
Pojemność 0.7
Kraj pochodzenia Japonia
Procent 43%

Produkty tej marki

Twoje listy zakupowe
Aby dodać ten produkt do listy zakupowej Zaloguj się lub zarejestruj.
Whisky Shinobu Shogun Blended 43% 700 ml
0.7 l
Twoje listy zakupowe
Aby dodać ten produkt do listy zakupowej Zaloguj się lub zarejestruj.
Whisky Daimyo Blended 40% 700 ml
0.7 l
Twoje listy zakupowe
Aby dodać ten produkt do listy zakupowej Zaloguj się lub zarejestruj.
Whisky Shinobu SM Newborn 50% 700 ml kartonik
0.7 l
Twoje listy zakupowe
Aby dodać ten produkt do listy zakupowej Zaloguj się lub zarejestruj.
Whisky The Koshi No Shinobu Blended 43% 700 ml
0.7 l
Twoje listy zakupowe
Aby dodać ten produkt do listy zakupowej Zaloguj się lub zarejestruj.
Whisky The Koshi No Shinobu Pure Malt 43% 700 ml
0.7 l

Korzystanie z usług świadczonych w Serwisie wymaga akceptacji odpowiednich regulaminów i polityki prywatności, w szczególności oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w zasobach przeglądarki. Niniejszym oświadczam, że zapoznałam/-em się z Regulaminem Serwisu oraz Polityką Prywatności i akceptuję ich postanowienia.