Wstecz

Whisky Okayama SM 40% 700 ml kartonik

Whisky Okayama produkowana jest w destylarni Miyashita leżącej w prefekturze Okayama na południu Japonii. Nietypowo fermentację zacieru przeprowadza się w niskich temperaturach – identyczny proces przeprowadza się w przypadku produkcji sake.

Zaloguj się lub zarejestruj, żeby zobaczyć oferty na ten produkt.

Whisky Okayama produkowana jest w destylarni Miyashita leżącej w prefekturze Okayama na południu Japonii. Gorzelnia ta założona została w 1915 roku przez braci Kamezo i Motosaburo Miyashita i przez dziesięciolecia funkcjonowała jako browar Miyashita Sake Brewery, w którym wytwarzano również sake. Pierwsza whisky pochodząca z tego zakładu ujrzała światło dzienne w 2011 roku, pisząc tym samym nowy rozdział w długiej historii Miyashita. Słodowa whisky Okayama produkowana jest w 100% z jęczmiennego słodu (50% z Japonii, 50% z Niemiec).

Nietypowo fermentację zacieru przeprowadza się w niskich temperaturach – identyczny proces przeprowadza się w przypadku produkcji sake. Sama whisky destylowana jest w aparaturze specjalnie sprowadzonej z Niemiec i leżakuje minimum 3 lata w beczkach po brandy. Rzecz naprawdę godna uwagi, tym bardziej, iż wytwarza się jej zaledwie 7 tysięcy litrów rocznie!

Kolor: Złocisty, klarowny Aromat: Rześki i delikatny, z wyraźną przewagą owoców egzotycznych i lekko pikantnych przypraw
Smak: Słodki, mango, kokos, miód, nieco kwiatów, mięty i pikantności Finisz:
Gładki, subtelny, dominują nuty zbożowe, dąb i przyprawy


Producenci Okayama
Marka Okayama
Kod EAN towaru 4930127100252
Procent 40%
Pojemność 0.7

Korzystanie z usług świadczonych w Serwisie wymaga akceptacji odpowiednich regulaminów i polityki prywatności, w szczególności oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w zasobach przeglądarki. Niniejszym oświadczam, że zapoznałam/-em się z Regulaminem Serwisu oraz Polityką Prywatności i akceptuję ich postanowienia.