Dziękuję za twoją opinię!
Każdy komentarz i miłe słowo od naszych Użytkowników jest dla nas niezwykle ważne! Dziękujemy za spędzenie czasu na naszej platformie i dodanie opinii.
I z wielką uwagą czytamy Twoją ocenę, bo była moderowana :)
Whisky Okayama produkowana jest w destylarni Miyashita leżącej w prefekturze Okayama na południu Japonii. Nietypowo fermentację zacieru przeprowadza się w niskich temperaturach – identyczny proces przeprowadza się w przypadku produkcji sake.
Whisky Okayama produkowana jest w destylarni Miyashita leżącej w prefekturze Okayama na południu Japonii. Gorzelnia ta założona została w 1915 roku przez braci Kamezo i Motosaburo Miyashita i przez dziesięciolecia funkcjonowała jako browar Miyashita Sake Brewery, w którym wytwarzano również sake. Pierwsza whisky pochodząca z tego zakładu ujrzała światło dzienne w 2011 roku, pisząc tym samym nowy rozdział w długiej historii Miyashita. Słodowa whisky Okayama produkowana jest w 100% z jęczmiennego słodu (50% z Japonii, 50% z Niemiec).
Nietypowo fermentację zacieru przeprowadza się w niskich temperaturach – identyczny proces przeprowadza się w przypadku produkcji sake. Sama whisky destylowana jest w aparaturze specjalnie sprowadzonej z Niemiec i leżakuje minimum 3 lata w beczkach po brandy. Rzecz naprawdę godna uwagi, tym bardziej, iż wytwarza się jej zaledwie 7 tysięcy litrów rocznie!
Kolor: Złocisty, klarowny Aromat: Rześki i delikatny, z wyraźną przewagą owoców egzotycznych i lekko pikantnych przypraw
Smak: Słodki, mango, kokos, miód, nieco kwiatów, mięty i pikantności Finisz:
Gładki, subtelny, dominują nuty zbożowe, dąb i przyprawy