Dziękuję za twoją opinię!
Każdy komentarz i miłe słowo od naszych Użytkowników jest dla nas niezwykle ważne! Dziękujemy za spędzenie czasu na naszej platformie i dodanie opinii.
I z wielką uwagą czytamy Twoją ocenę, bo była moderowana :)
Whisky dojrzewała przez 16 lat w beczkach po sherry. Użyto tu beczek pierwszego i ponownego napełnienia wykonanych z europejskiego i amerykańskiego dębu. Butelkowana z mocą 43,3%.
Destylarnia Mortlach jest jedną z ośmiu wytwórni whisky w Dufftown, stolicy szkockiej whisky w samym sercu Speyside. W zależności od przyjętego sposobu liczenia owych destylarni, w Dufftown jest ich tak naprawdę od siedmiu do dziewięciu. Spośród nich najstarsza jest właśnie Mortlach. Założona została dokładnie w tym samym roku, kiedy to zalegalizowano produkcję whisky szkockiej, czyli w 1823. Jednak słowo "założona" jest w tym wypadku wielce mylące. Nielegalna wytwórnia whisky funkcjonowała w tym miejscu już dużo wcześniej, więc stwierdzenie, że Mortlach zalegalizowano w 1823 bardziej będzie odpowiadało prawdzie. Mortlach zaopatruje się w wodę do produkcji whisky ze źródła na zboczach pobliskich wzgórz Conval Hills i jest to woda szczególna. Przepływając przez rozległe torfowiska uzyskuje smak silnie zabarwiony torfem, tak że nie ma potrzeby używać dużych jego ilości podczas suszenia słodu, a wszechobecny jego smak jest pierwszym wrażeniem podczas degustacji Mortlach. Woda potrzebna do chłodzenia w trakcie produkcji whisky pochodzi z potoku Dullan Water.