Dziękuję za twoją opinię!
Każdy komentarz i miłe słowo od naszych Użytkowników jest dla nas niezwykle ważne! Dziękujemy za spędzenie czasu na naszej platformie i dodanie opinii.
I z wielką uwagą czytamy Twoją ocenę, bo była moderowana :)
Świąteczna edycja wyspiarskiej mieszanki z 2022 roku to kolejne, już drugie podsumowanie minionego roku dla marki Big Peat.
Marka Big Peat reprezentuje szkocką wyspę Islay, znaną z produkcji torfowych, dymnych i surowych single maltów. Dzięki irlandzkim mnichom destylację rozpoczęto tam na początku XIV wieku – na wyspie znajdowali oni nieograniczone zapasy dla swoich destylatów torf, jeziora i rzeki z czystą, miękką wodą i dobrej jakości jęczmień. Powierzchnia wyspy jest bardzo płaska i składa się głównie z torfu utworzonego przez warstwy mchów Espagnum i innej roślinności, która gnije i tworzy zwarte czarne brzegi torfu wykorzystywanego jako paliwo domowe i w przemyśle whisky. Obecnie tylko Bowmore, Laphroaig i Kilchoman mają własne browarnie, a reszta używa słodu jęczmiennego z Port Ellen Maltings zgodnie ze specyfikacjami, ilością torfu i poziomem ppm wskazanym przez każdą destylarnię. Big Peat z ramienia Louglas Laing łączy najlepsze destylaty z wyspiarskich gorzelni i tworzy swoje własne mieszanki, bazując na tym, co na Islay najlepsze.