Dziękuję za twoją opinię!
Każdy komentarz i miłe słowo od naszych Użytkowników jest dla nas niezwykle ważne! Dziękujemy za spędzenie czasu na naszej platformie i dodanie opinii.
I z wielką uwagą czytamy Twoją ocenę, bo była moderowana :)
Określenie “Singleton” używane było na początku XX w. przez brokerów whisky w odniesieniu do beczki single malta o nieprzeciętnej jakości, jedynej w ich zapasach.
W 1986 roku zapomniany termin został wykorzystany w debiucie single malta Auchroisk, a 20 lat później rozprzestrzenił się po świecie dzięki działowi marketingu Diageo i edycji trzech „Singletonów” przeznaczonych na trzy kontynenty – Dufftown w Europie, Glen Ord w Azji i Glendullan w Ameryce. Wspomniane whisky stanowią znakomity wstęp do świata single maltów. Glendullan Distillery ma siedzibę w Speyside i wyposażona w trzy pary alembików produkuje ok. 5 mln litrów alkoholu rocznie, z czego lwia część trafia do blendów koncernu. Podstawowa, 12-letnia wersja Singletona of Glendullan w ostatnim wcieleniu zwana „Lucious Nectar” zestawiana jest z destylatów starzonych w beczkach z amerykańskiego dębu, z niewielkim dodatkiem beczek z dębu europejskiego.