Dziękuję za twoją opinię!
Każdy komentarz i miłe słowo od naszych Użytkowników jest dla nas niezwykle ważne! Dziękujemy za spędzenie czasu na naszej platformie i dodanie opinii.
I z wielką uwagą czytamy Twoją ocenę, bo była moderowana :)
Początki destylarni sięgają roku 1892, kiedy emigranci z Hiszpanii bracia Benjamin i Eduardo Camp wraz z przyjacielem Evaristo Alvarezem rozpoczęli produkcje Rumu Matusalem w miasteczku Santiago de Cuba, na Kubie.
Początki destylarni sięgają roku 1892, kiedy emigranci z Hiszpanii bracia Benjamin i Eduardo Camp wraz z przyjacielem Evaristo Alvarezem rozpoczęli produkcje Rumu Matusalem w miasteczku Santiago de Cuba, na Kubie. W latach 40 XX wieku produkcja tego trunku tak się rozwinęła, że stanowiła blisko 50 % produkowanego na Kubie rumu. W roku 1960 w wyniku Kubańskiej Rewolucji i dojścia do władzy Fidela Castro właściciele firmy Matusalem& Co. zostali zmuszeni do opuszczenia wyspy. Na nowy dom wybrali Republikę Dominikany, gdzie po kilkudziesięciu latach – w roku 2001 – pra prawnuk Evarista, Claudio Alvarez Salazar wznowił produkcję tego obrośniętego już legendą rumu. Swoją nazwę Matusalem wywodzi od biblijnego patriarchy Methusalaha, ojca Noego, który żył, jak mówi Stary Testament 969 lat, taki też potencjał starzenia chcieliby uzyskać producenci tegoż alkoholu – nieco pretensjonalne, ale zwycięzców się przecież nie sądzi.