Wstecz

Grappa Le Diciotto Lune 41% 700 ml

Grappa Le Diciotto Lune Stravecchia powstaje z destylacji w łaźni wodnej w alembiku z wytłoków pięciu szczepów trydenckich winogron: Marzemino, Teroldego, Merlot, Moscato i Chardonnay. Dojrzewa w małych beczkach z drzewa czereśni, jesionu, dębu i akacji, z których każde nadaje grappie własne cechy zapachowe, kolorystyczne i smakowe. Odzwierciedlający rytmy przyrody czas starzenia wynosi 18 miesięcy. Master blender nadzoruje dojrzewanie, aż do osiągnięcia idealnego połączenia i harmonii pomiędzy drewnem a grappą. W taki sposób powstaje Grappa Le Diciotto Lune Stravecchia, wyrafinowana grappa do smakowania.

Zaloguj się lub zarejestruj, żeby zobaczyć oferty na ten produkt.

Grappa Le Diciotto Lune Stravecchia powstaje z destylacji w łaźni wodnej w alembiku z wytłoków pięciu szczepów trydenckich winogron: Marzemino, Teroldego, Merlot, Moscato i Chardonnay. Dojrzewa w małych beczkach z drzewa czereśni, jesionu, dębu i akacji, z których każde nadaje grappie własne cechy zapachowe, kolorystyczne i smakowe. Odzwierciedlający rytmy przyrody czas starzenia wynosi 18 miesięcy. Master blender nadzoruje dojrzewanie, aż do osiągnięcia idealnego połączenia i harmonii pomiędzy drewnem a grappą. W taki sposób powstaje Grappa Le Diciotto Lune Stravecchia, wyrafinowana grappa do smakowania.

Za powstaniem i sukcesem destylarni Marzadro stoi Sabina Marzadro, która wraz z bratem Attilio, w 1949r. wprowadziła w życie swój plan produkowania grappy dobrej jakości i sprzedawania jej po niewygórowanych cenach. W rodzinnym domu Sabiny w Brancolino di Nogardeo zbudowano mały, bezpośrednio ogrzewany aparat destylacyjny. Od plantatorów winogron zdobyła wytłoczyny, przez nich niewykorzystywane. Zioła dodawane do grappy- marzankę, kosodrzewinę, pokrzywa, jałowiec i rutę- zbierała sama.
Grappa od rodziny Marzadro szybko znalazła uznanie wśród smakoszy tego trunku. W 1960 roku Sabina przekazała prowadzenie destylarni bratu, który cztery lata później zdecydował o jej rozbudowie. W 1975 roku destylarnia Marzadro wykonała rewolucyjny krok: wyprodukowała grappę jednoszczepową. Na rezultaty nie trzeba było długo czekać. Grappa jednoszczepowa okazała się ogromnym sukcesem.

Za staranną selekcję szczepów, z których uzyskuje się wytłoczyny, odpowiedzialny jest Andrea Marzadro. Destylacja odbywa się w okresie od września do grudnia, a destylarnia w tym czasie pracuje przez 24 godziny na dobę. Destylacja odbywa się w miedzianych alembikach, a kocioł z destylatem jest zanurzony w wodzie. Podgrzana woda przekazuje ciepło do wytłoczyn do momentu, aż osiągną one właściwą temperaturę. Jest to proces czasochłonny, ale gwarantujący najwyższą jakość produktu.

Aromat: delikatny, słodki, orzechowy.
Smak: wanilia, rodzynki, suszone jabłka, pomarańcza, sherry.
Finisz: winogrona.

Producenci Inny
Marka Le Diciotto
Kod EAN towaru 8004009005327
Kraj pochodzenia Włochy
Pojemność 0.7
Procent 41%

Korzystanie z usług świadczonych w Serwisie wymaga akceptacji odpowiednich regulaminów i polityki prywatności, w szczególności oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w zasobach przeglądarki. Niniejszym oświadczam, że zapoznałam/-em się z Regulaminem Serwisu oraz Polityką Prywatności i akceptuję ich postanowienia.