Wstecz

Grappa Giare Amarone 41% 700 ml

Grappa Giare Amarone jest produkowana w tradycyjny sposób od 1949 roku. Powstaje z destylacji w Bagnomaria w alembiku z cennych szczepów Amarone (Corvina, Rondinella, Molinara). Pozostawiana w małych dębowych beczkach o pojemności 500 litrów na okres co najmniej 36 miesięcy. W tym okresie mistrz destylacji dogląda zawartości beczek sprawdzając smak i aromat, aż do momentu uzyskania doskonałej równowagi. W efekcie otrzymujemy produkt o niezwykle delikatnym i bogatym smaku jakim niewątpliwie jest Grappa Giare Amarone.

Zaloguj się lub zarejestruj, żeby zobaczyć oferty na ten produkt.

Grappa Giare Amarone jest produkowana w tradycyjny sposób od 1949 roku. Powstaje z destylacji w Bagnomaria w alembiku z cennych szczepów Amarone (Corvina, Rondinella, Molinara). Pozostawiana w małych dębowych beczkach o pojemności 500 litrów na okres co najmniej 36 miesięcy. W tym okresie mistrz destylacji dogląda zawartości beczek sprawdzając smak i aromat, aż do momentu uzyskania doskonałej równowagi. W efekcie otrzymujemy produkt o niezwykle delikatnym i bogatym smaku jakim niewątpliwie jest Grappa Giare Amarone.

Za powstaniem i sukcesem destylarni Marzadro stoi Sabina Marzadro, która wraz z bratem Attilio, w 1949r. wprowadziła w życie swój plan produkowania grappy dobrej jakości i sprzedawania jej po niewygórowanych cenach. W rodzinnym domu Sabiny w Brancolino di Nogardeo zbudowano mały, bezpośrednio ogrzewany aparat destylacyjny. Od plantatorów winogron zdobyła wytłoczyny, przez nich niewykorzystywane. Zioła dodawane do grappy- marzankę, kosodrzewinę, pokrzywa, jałowiec i rutę- zbierała sama.
Grappa od rodziny Marzadro szybko znalazła uznanie wśród smakoszy tego trunku. W 1960 roku Sabina przekazała prowadzenie destylarni bratu, który cztery lata później zdecydował o jej rozbudowie. W 1975 roku destylarnia Marzadro wykonała rewolucyjny krok: wyprodukowała grappę jednoszczepową. Na rezultaty nie trzeba było długo czekać. Grappa jednoszczepowa okazała się ogromnym sukcesem.

Za staranną selekcję szczepów, z których uzyskuje się wytłoczyny, odpowiedzialny jest Andrea Marzadro. Destylacja odbywa się w okresie od września do grudnia, a destylarnia w tym czasie pracuje przez 24 godziny na dobę. Destylacja odbywa się w miedzianych alembikach, a kocioł z destylatem jest zanurzony w wodzie. Podgrzana woda przekazuje ciepło do wytłoczyn do momentu, aż osiągną one właściwą temperaturę. Jest to proces czasochłonny, ale gwarantujący najwyższą jakość produktu.

Aromat: delikatny, intensywny, zielone jabłka.
Smak: delikatny i bogaty, brzoskwinia, czekolada.
Finisz: długi i aksamitny.

Producenci Inny
Marka Giare
Kod EAN towaru 8004009000094
Kraj pochodzenia Włochy
Pojemność 0.7
Procent 41%

Produkty tej marki

Twoje listy zakupowe
Aby dodać ten produkt do listy zakupowej Zaloguj się lub zarejestruj.
Grappa Giare Chardonnay 45% 700 ml
0.7 l
Twoje listy zakupowe
Aby dodać ten produkt do listy zakupowej Zaloguj się lub zarejestruj.
Grappa Giare Gewurztraminer 41% 700 ml
0.7 l
Twoje listy zakupowe
Aby dodać ten produkt do listy zakupowej Zaloguj się lub zarejestruj.
Grappa Giare Amarone 41% 700 ml
0.7 l

Korzystanie z usług świadczonych w Serwisie wymaga akceptacji odpowiednich regulaminów i polityki prywatności, w szczególności oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w zasobach przeglądarki. Niniejszym oświadczam, że zapoznałam/-em się z Regulaminem Serwisu oraz Polityką Prywatności i akceptuję ich postanowienia.