Dziękuję za twoją opinię!
Każdy komentarz i miłe słowo od naszych Użytkowników jest dla nas niezwykle ważne! Dziękujemy za spędzenie czasu na naszej platformie i dodanie opinii.
I z wielką uwagą czytamy Twoją ocenę, bo była moderowana :)
Historia rumu Botucal sięga końca wieku XVIII, kiedy to Don Juancho Nieto Meléndez wybudował gorzelnię w swej posiadłości Botucal. Obecna destylarnia Destilerias Unidas SA (DUSA), w której powstaje Botucal, powstała w 1959 roku u podnóża Andów w Wenezueli, a od 2002 roku przeszła całkowicie w ręce rodowitych Wenezuelczyków.
Historia rumu Botucal sięga końca wieku XVIII, kiedy to Don Juancho Nieto Meléndez wybudował gorzelnię w swej posiadłości Botucal. Obecna destylarnia Destilerias Unidas SA (DUSA), w której powstaje Botucal, powstała w 1959 roku u podnóża Andów w Wenezueli, a od 2002 roku przeszła całkowicie w ręce rodowitych Wenezuelczyków. Warto dodać, że nazwa Botucal używana jest tylko w czterech krajach: Polsce, Niemczech, Brazylii i Rosji. Dla reszty świata rumy Botucal znane są pod nazwą Diplomatico (w czterech wymienionych krajach nazwa ta zastrzeżona jest dla innych produktów). To naprawdę niezwykły rum, limitowany w obrębie rocznika (rocznik jest datą destylacji). Wyprodukowany z miodu i melasy, destylowany wyłącznie w alembiku, starzony przez 12 lat w beczkach po Bourbonie i słodowej szkockiej whisky oraz finiszowany przez rok w beczkach po Oloroso Sherry. Unikat! Kolor: Bardzo ciemny, intensywny brąz Aromat: Niezwykle bogaty, dużo kakao, czekolady, kawy, nut sherry, wędzonej śliwki, pomarańczy i pikantnych przypraw Smak: Bajeczny, słodko-pikantny, z akcentami wytrawnego kakao i gorzkiej czekolady oraz pomarańczy z cymanonem Finisz: Lekko wytrawny, przejmująco długi, ciepły, wyrafinowany, z przewagą czekolady, dębu i ciepło-pikantnych przypraw